Потрапляючи в організм, нітрати перетворюються в нітрити, які не дають клітинам збагачуватися киснем.
Набирає обертів сезон баштанних. Лікар Марина Павлюк повідомила: вживання в їжу кавунів і динь з підвищеним вмістом нітратів може стати причиною отруєння організму.
«Вживати в їжу баштанні з підвищеним вмістом нітратів можна, але тільки в невеликих кількостях, Щоб уникнути негативних наслідків, слід з’їдати не більше однієї часточки сільгосппродукції», — сказала Марина Павлюк.
Вона додала, що на око визначити, чи містяться в дарах природи нітрати у фруктах і ягодах практично неможливо – для цього необхідні спецзасоби, нітратоміри.
«Для арбузов гранично допустимою концентрацією нітратів вважається 60 мг на один кілограм ваги, для динь — 90 мг», — повідомила Павлюк.
Лікар зазначила, що як такі нітрати не є токсичними. Насправді головна небезпека полягає в тому, що при їх засвоєнні, в організмі формуються речовини нітрити, які не дають його клітинам повноцінно насичуватися киснем. Як наслідок, може розвинутися інтоксикація з такими негативними симптомами, як нудота, посиніння губ і головний біль.
Також Марина Павлюк закликала не лінуватися ретельно мити всю плодово-ягідну продукцію. З її вживанням влітку як ніколи тісно пов’язаний високий ризик захворіти ротавірусної інфекцією.